Kirjassa Dialogi parantaa — mutta miksi? professori Jaakko Seikkula kertoo, miten dialogi toimii missä hyvänsä asiakastyössä ja erityisesti mielenterveysongelmien hoidossa. Hän on työryhmineen kehittänyt ja tutkinut yli neljänkymmenen vuoden ajan avoimen dialogin ajattelu- ja työtapaa sekä psykiatrisia hoitokäytäntöjä. Useissa tutkimuksissa dialogisuus on osoittanut voimansa ja tuloksellisuutensa.
Vaikeimmissa kriiseissä tulokset poikkeavat merkitsevästi tavanomaisesta hoidosta. Seikkula kritisoi kuluneiden 30 vuoden aikana toteutettuja hoitosuosituksia, jotka esimerkiksi skitsofrenian hoidossa eivät ole parantaneet hoidon tuloksia.
Hoitosuositusten pohjalla olevien tutkimuksen ihmiskuva on outo ja elämälle vieras. Seikkula kyseenalaistaa Käypä hoito -suositusten taustalla olevan empiristisen tutkimuksen luotettavuutta. Kirjassa esitetyt väittämät perustuvat tieteelliseen näyttöön.
Dialoginen työtapa kohtaa kokonaisen ihmisen omassa verkostossaan, ei vain potilaiden oireita. Lähestymistapaa voi käyttää laajasti myös psykiatrian ulkopuolella erilaisissa ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa. Teos sopii dialogisuudesta kiinnostuneille ammattilaisille ja maallikoille.
_ _ _
Jaakko Seikkula on psykologian tohtori ja perheterapeutti. Hän on avoimen dialogin kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kehittäjä, tutkija ja kouluttaja. Seikkula on toiminut professorina useissa yliopistoissa Suomessa ja Norjassa sekä avoimen dialogin ja psykoterapian kouluttajana eri puolilla maailmaa. Hänen laajaa kirjallista tuotantoaan on julkaistu 16 eri kielellä.
ARVIOITA:
”Tätä kirjaa on odotettu! Kirjassaan Dialogi parantaa — mutta miksi? professori Jaakko Seikkula kuvaa avoimen dialogin ja dialogisuuden lähtökohtia ja kehitystä monipuolisesti ja kerronnallisesti niin, että aihetta vähemmän tuntevienkin on helppo saada käsitys siitä miksi ja millä tavalla dialoginen työtapa on kehittynyt. Dialogista, kokonaisvaltaista ihmisen ja hänen verkostonsa kanssa tapahtuvaa kohtaamista kuvataan myös lukuisten erimerkkien ja tutkimustulosten kautta. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa on hyvin erilainen oirekeskeiseen lähestymistapaan verrattuna, jota Seikkula kirjassa kritisoikin, ja tuo esiin sen mistä mielenterveystyössä on kyse; toisen ihmisen kohtaamisesta ja kohdatuksi tulemisesta. Kirja sopiikin erinomaisesti myös oppikirjaksi sosiaali- ja terveysalalle, ja luettavaksi erityisesti kaikille mielenterveysalalla työskenteleville.” (Nina Kilkku, TtT, yliopettaja, perhe- ja paripsykoterapeutti, Euroopan psykiatristen sairaanhoitajien (Horatio) pj, FFNMRCSI)
”En voinut lukea Seikkulan kirjaa Dialogi parantaa — mutta miksi? nopeasti, kuten tavallisesti teen. Koska se kosketti, liikutti ja pohditutti minua niin syvästi. Piti välillä pysähtyä vetämään henkeä kaiken kirjan herättämän takia.” (Lassi Pruuki TT, perhe- ja pariterapian kouluttajapsykoterapeutti)
”Jaakko Seikkulan kirjassa Dialogi parantaa — mutta miksi? dialogisuuden selkeimmät, keskeisimmät ja moniulotteisimmat ytimet ovat onnistuneesti erittäin ajankohtaisessa muodossa eri alojen ammattilaisten käytettävissä. Kirjan lukeminen teki minut onnelliseksi mm. siitä, että Seikkulalle auttamistyön merkityksellisin ydin ei ole hukkunut nykyisen, vallitsevan ajattelun alle. Hetki, kokemus ja yhteinen jakaminen, ilman muutokseen ajamista, nousee uudelleen keskiöön.” (Riitta Malkamäki, psykoterapeutti VET, kouluttaja ja henkilöstöjohdon valmentaja, STOryn pj)
”Jaakko Seikkulan koko työuraa kokoava teos Dialogi parantaa — mutta miksi? luo syvällisen ja perustellun kokonaiskuvan siitä, miksi hän ja kollegansa lähtivät muuttamaan toimintaa kohti kuuntelevaa, avointa ja potilaan koko elämäntilanteen huomioon ottavaa työskentelyasennetta. Tämä Keroputaan mallinakin tunnettu työmuoto on johtanut hämmästyttävän hyviin tuloksiin mielenterveyspotilaiden hoidossa. Kirja on väkevä kannanotto tehokkuusajattelun ja medikalisaation hallitsemassa nykymaailmassa. Se osoittaa myös sen, miten tärkeää on tutkimustyön periaatteiden ja tutkimustulosten tulkitsemisen taito. Sen lisäksi tarvitaan rohkeutta ja uskoa ihmiseen.” (Katriina Mähönen, kääntäjä, pienkustantaja)
”Dialogisuuden voima on mullistava. Kannattaa lukea Jaakko Seikkulan kirja Dialogi parantaa — mutta miksi?, jos haluat katsoa polyfonisesta näkökulmasta hoitamista, erityisesti psykoterapioita. Dialogisuuden idea soveltuu kuitenkin kaikkeen hoitamiseen, hoivaan ja ylipäänsä ihmisten kohtaamiseen.” Ote kirjaan liittyvästä blogikirjoituksesta (Pauliina Aarva, YTT): https://liinanblogi.com/2023/01/12/dialogi-on-elama-sen-ulkopuolella-on-kuolema/