Ulkopuolisuus satuttaa, sairastuttaa ja saa taistelemaan toisia ihmisiä vastaan. Miksi ihminen voi huonosti ilman laumaa? Miksi ihminen tarvitsee toisia ihmisiä elääkseen hyvää ja merkityksellistä elämää?
Ihmisyyden ytimessä on tunne siitä, että kuuluu johonkin, tulee nähdyksi ja voi olla hyödyksi muille. Tämä ydintarve vaikuttaa yksilön kehitykseen, käyttäytymiseen ja kokemukseen hyvinvoinnista.
Meille on vähitellen syntynyt omavaraisen ja itseensä keskittyvän ihmisen sekä itsenäisen elämäntavan ihanne. Tämä on luonut harhan, ettemme tarvitse toisia mahdollistamaan hyvää ja merkityksellistä elämää.
Teos korostaa erilaisten yhteisöjen merkitystä nykymaailmassa ja luo perustaa toiveikkaille mahdollisuuksille, joilla kestävä hyvinvointimuutos on mahdollista. Kirja on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille, päättäjille ja opiskelijoille. Se tarjoaa pohdittavaa jokaiselle, joka on kiinnostunut yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden selviytymis- ja toimintakyvystä tulevaisuudessa.
”Sellainen tunne, että sut hyväksytään porukkaan mukaan ja että oikeesti ihmiset välittää siitä, että sä olet niitten kanssa. Se on niinkun jotenkin vapauttava, että jes, nyt noi oikeesti hyväksyy sen, millanen mä oon. Ja silloin pystyy ihan mihin vaan.”
12-vuotias tyttö
Osallistujien Suomi -kirjasarjan toimittajat Niina Junttila ja Emil Salovuori toimivat asiantuntijajäseninä eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen työryhmässä sekä puheenjohtajina kansallisen osallisuuden vahvistamisen ja yksinäisyyden vähentämisen asiantuntijatyöryhmässä. Kirjoittajiin kuuluu laaja joukko eri alojen tutkijoita ja asiantuntijoita. Sarjan toinen osa ilmestyy syksyllä 2026.