Kirjasta tulossa uusi painos, tämä painos nyt edullisesti niin kauan kuin sitä riittää.
Kun tunnistetaan autismikirjon taustat, pystytään myös tarjoamaan jokaiselle henkilölle hänen tarvitsemansa apu ja tuki.
Ote kirjasta:
Terapia tai pedagoginen työ, joka aloitetaan lapsen ollessa seitsemänvuotias, näyttää tulevan liian myöhään, joskaan se ei ole turhaa vielä sittenkään. Lovaas (1987, 1996) on selkeästi osoittanut, että systemaattisen terapian tulisi alkaa mahdollisimman varhain. Onkin otettava kantaa varhaiskuntoutukseen ja -kasvatukseen, sillä sen vaikutus myöhempään kehitykseen on ilmeinen. Ei silti voida väheksyä myöskään jatko- ja aikuisopetuksen merkitystä (Howlin, 1997), sillä autistiset henkilöt tarvitsevat koko elämän kestävää ohjausta ja tukea, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Täytyy pitää huoli siitä, että autistista ihmistä on mahdollista tukea elämänkaaren kehityksen mukaisesti. Tarvitaan terapeuttinen ja pedagoginen järjestelmä, joka tarjoaa nämä mahdollisuudet.
Tämä kirja antaa kattavan kuvan autismikirjon taustoista, diagnosoinnista ja tutkimuksesta. Kirjassa perehdytään niin autismikirjon käsitteen monimuotoisuuteen kuin erilaisiin terapiamalleihin. Lisäksi se esittelee kuntoutuksen taustalla olevia teoreettisia näkemyksiä ja tutkimustuloksia erityisesti käyttäytymisanalyysin näkökulmasta. Nämä tiedot auttavat ymmärtämään autismikirjon monipuolista luonnetta ja hahmottamaan erilaisia kuntoutusvaihtoehtoja.
Tämän kirjan tarkoituksena ei ole tuoda esille yksiselitteistä ja yleistä tapaa esittää autismikirjon taustalla olevia seikkoja, vaan nimenomaan haluamme nostaa esille asiakokonaisuuden kaikessa moninaisuudessaan. Toivomuksemme kirjoittajina on, että näin päästään pohtimaan myös terapeuttisia ja kuntoutuksellisia asioita riittävän moniulotteisesti.
Tero Timonen on psykologian tohtori, dosentti, johtava psykologi ja psykoterapeutti (VET).
Maija Castrén on lääketieteen tohtori, dosentti, ylilääkäri ja lastenneurologian erikoislääkäri.
Mari Ärölä-Dithapo on toimintaterapeutti, ASI- ja SIPT-terapeutti sekä psyko- ja perheterapeutti (ET).