Tuhat ja yksi tarinaa
Peli kadonneen mielikuvituksen metsästykseen
Oletko kertoillut lapsesi kanssa spontaaneja tarinoita tai hyödyntänyt työssäsi sadutuksen menetelmiä? Sitten rakastat tätä!
Kukin pelaaja — lapsi, vanhempi tai opettaja — voi keksiä Tuhat ja yksi tarinaa -pelissä vaihtoehtoisia sääntöjä, sekoittaa pelien osia keskenään ja luoda loputtomasti tarinoita. Tavoitteena on ruokkia mielikuvitusta ja luovuutta, niin että tarinankerronta voi jatkua vaikka loputtomiin ja tuhansin eri tavoin.
Kaikki pelit soveltuvat kaikenikäisille, ja pelaajien määrä voi vaihdella. Peliaikaa ei ole rajattu, koska tarinoita on äärettömästi. Vääriä vastauksia ei ole, ei myöskään hyviä tai huonoja tarinoita.
Tarinan voi kirjoittaa, näytellä tai kertoa, tai se voi olla maalaus, jota jokainen jatkaa vuorollaan.
Pelien tarkoituksena on saada mielikuvitus laukkaamaan ja luovuus heräämään. Pelit edistävät myös yhteistyötaitoja, toisten ymmärtämistä sekä kuuntelu- ja kerrontataitoja.
Pelatkaa esim. Mystiset kortit -peliä:
Pelivälineet: 60 pelikorttia Tuhat ja yksi tarinaa -pelistä
Pelaajamäärä: vähintään 2 pelaajaa
Peliaika: aikaa voi olla rajattomasti tai jokaisella pelaajalla tietty aika kertoa tarinaa
Kortit sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi korttia. Nuorin pelaaja aloittaa pelin ja yrittää yhdistää saamansa kortit: Mitä hän näkee? Mikä niiden suhde toisiinsa on? Mitä ne voisivat olla ja miksi ne voisivat tulla? Sitten hänen oikealla puolellaan oleva pelaaja kääntää korttinsa ja alkaa kertoa samalla tavalla. Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat kertoneet tarinan.
Vaihtoehtoja: Pelisääntöjä voidaan muokata pelaajien iän ja määrän mukaan. Kortteja voidaan jakaa pelaajille enemmän, kertomusten sijasta voidaan sopia, että tehdään piirros, tai tarinalle voidaan asettaa rajoituksia (esim. kirjoitetaan 100 sanan tarina). Voidaan myös sopia, että kertojan pitää liittää kortteihin perustuva tarinansa edellisen kertojan tarinaan tai kertoa tarina niin kuin sen tekisi vaikka marsilainen tai toimittaja (eli tietystä näkökulmasta). Tarina voidaan kertoa lopusta alkuun tai elehtien, vetää viisi korttia henkilöhahmon kuvailua varten tai tarinalle voidaan esittää ensin alku, johon pelaaja liittää korttiensa tarinat.
Arvioita:On sanottu, että aivomme käsittelevät visuaalista tietoa 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä ja että käsittelemme visuaalisia viestejä ja tunteita samassa osassa aivoja.
Peli tarjoaa mahdollisuuden sanavarastoa laajentavaan ja opetusta tukevaan pelailuun ja leikkiin. Pelin kortit eivät sisällä liikaa informaatiota vaan antavat tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle. Ne ovat yksinkertaisia, pelkistettyjä ja lapsen silmää miellyttäviä. Niiden merkitys ei myöskään aina aukea heti, vaan joskus kuvalle saattaa olla monta erilaista, lapsesta riippuvaa tulkintaa. Fantasiaa huokuva mysteerikartta ja pelilauta taas houkuttelevat tutkimaan yksityiskohtia ja pohtimaan erilaisia syy-yhteyksiä pelilautojen kuville. Pelin salainen numeropussukka herättää lasten kiinnostusta vielä lisää.
Sari Salo
Pelin alaotsikko ”kadonneen mielikuvituksen metsästykseen” antaa ymmärtää, että jokaisella on mielikuvitus, jota voi kehittää — siihen tämä peli on omiaan niin koululuokissa kuin vaikkapa kerhoissakin. Mukavaa on myös, ettei tässä pelissä ole voittajia ja häviäjiä, vaan peliä on tarkoitus pelata ajanvietteen eikä kilpailun takia.Katariina Knuutinen
Suosittelen kokeilemaan myös tällaista vähän erilaista lautapeliä koko perheen yhteisiin peli-iltoihin, uskon, että tykkäätte! Meillä molemmat lapset ovat kertoneet hienoja ja hauskoja tarinoita tämän pelin myötä. Itse asiassa lapset ovat olleet tästä pelistä paljon innostuneempia kuin etukäteen osasin ajatellakaan!Lue meille äitikultaJos nykymaailmassa tuntuu, että lasten mielikuvitus on kärsinyt puhelimien, videoiden ja muiden mielenkiintoa vievien asioiden myötä, on hieno huomata, ettei mielikuvitus olekaan kuollut sukupuuttoon nykyajan vuoksi. Lasten mielikuvitus on yhä voimissaan ja oli todella mielenkiintoista seurata, minkä ilmaisutavan kukin testiryhmästä valitsi.
Poikien äiditOletko joskus pohtinut kaipaavasi oppitunneille sitä jotain kivaa, sitä jotain vähän erilaista, sitä jotain, mistä kaikki voisivat nauttia. Ja ennen kaikkea: sitä jotain, mikä sopii oppiaineesta toiseen ja mitä voi muokata ties tuhansiin tarkoituksiin. Tässä sellainen nyt olisi — Tuhat ja yksi tarinaa.
Niina Fernström
TARINANKERRONTAJULISTE:
Pelissä keksit tarinan kolmesta sinulle arvotusta pelin osasta. Yllättävät yhdistelmät innostavat keksimään loputtomasti uusia seikkailuja.
MIELIKUVITUSKARTAT: Karttojen avulla matkustat fantasiamaailmaan tarinoiden tapahtumapaikoille. Kuvat johdattavat tutkimaan uusia reittejä ja salaperäisiä hahmoja.
MYSTISET KORTIT: Arvoituksellisten korttien merkityksiä on jännittävää miettiä, ja voit keksiä henkilöhahmoja ja tapahtumia kiinnittäen huomiota erityisesti tunnetiloihin ja tunnelmiin.
Pelimateriaali sisältää kaksi pelilautaa, kuvakortteja, pelimerkit ja ohjevihkon. Ohjevihkossa on vinkkejä, kuinka materiaaleja voi käyttää. Uusia ideoita materiaalien käyttöön voi keksiä rajattomasti itse ja lasten kanssa! Sopii yli 5-vuotiaille.
Alkuperäisteos: Le mille e una storia — Giochi per immaginare e raccontare
- 1. painos, 2020
- ISBN 6429810139009
- peli
- Tilausnumero 187071635
- Suositusikä: 5+