Kirja sopii sinulle, joka haluat lisätä hyvinvointiasi ja arjessa jaksamista tai arki tuntuu jonkin haasteen vuoksi uuvuttavalta.
Arkeen Voimaa -toimintamallin (ArVo) toimintaperiaatteet ovat luottamus omasta selviytymisestä, ratkaisukeskeisten itsehoidon työkalujen harjoitteleminen käytännössä ja vertaisuus.
Tämän kirjan tarkoituksena on antaa tietoa ja työkaluja, joiden avulla on mahdollista tehdä muutoksia ja kohentaa omaa arkipärjäämistä arjen haasteista huolimatta. Kirjassa on paljon käytännön vinkkejä ja ehdotuksia muun muassa uupumuksen, kivun, hengenahdistuksen, univaikeuksien ja mielialan laskun hallintaan. Kirja auttaa asettamaan itselle sopivia tavoitteita, tekemään päätöksiä ja etsimään tukea ja tietoa hyvinvointiin liittyen. Kirja toimii itsenäisenä lukukappaleena meille kaikille, jotka haluamme kohentaa omaa hyvinvointiamme. Kirja on pyritty kirjoittamaan mahdollisimman selkeällä kielellä, joten et tarvitse ammattilaisen tukea selventämään kirjan sisältöjä.
Tätä kirjaa on painettu useilla eri kielillä ympäri maailmaa ja monet ovat saaneet siitä tukea elää täyttä elämää omista rajoituksista huolimatta. Arkeen Voimaa toimintamalli on näyttöön perustuvaa ja vaikuttavaksi todettua toimintaa, joka on kehitetty Stanfordin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Toimintamallia on kehitetty eri alojen huippuammattilaisten palautteen ja tuhansien toiminnassa mukana olleiden osallistujien kokemusten perusteella.
Lisätietoa:
Arkeen Voimaa -toimintamalli on kehitetty Stanfordin yliopiston potilasopetuksen tutkimuskeskuksessa 1990-luvun puolivälissä, osana laajaa tutkimushanketta. Tällöin havaittiin, että jopa 80% pitkäaikaissairaiden kokemista oireista ovat sairaudesta riippumatta samoja. Yleisimpiä oireita ovat kipu, stressi, ahdistus, hankalat tunteet, mielialan lasku, hengenahdistus, uupumus ja fyysiset rajoitteet. Näillä oireilla on taipumus tehdä arkeen kielteisten vaikutusten kehä, joka vaikuttaa hyvinvointiin.
ArVo-toimintamalli tarjoaa itsehoidon työkaluja tämän oireiden kehän katkaisemiseksi. Toimintamalli on käytössä jokaisella maailman mantereella. Suomessa toimintaa on ollut vuodesta 2012 lähtien.
Käännös ja toimitus: Riikka Haumo, Sara Hemminki, Susanna Lehtimäki, Katja Marjanen, Maarit Vanhala, Mikaela Vuoristo, Piia-Marika Välinen ja Sari Välimäki
Kuvat: Tiia Laakso ja Mikaela Vuoristo