Sosiaali- ja terveysalalla toimivien on yhä useammin osattava kohdata vieraista kulttuureista saapuvia asiakkaita, jotka saattavat tulla hyvin erilaisista lähtökohdista. Heidän taustansa, kokemuksensa, arvonsa ja ongelmansa ovat hyvin moninaisia, ja siten työskentely heidän kanssaan saattaa erota suuresti siitä, mihin ohjaus- ja neuvontatyötä tekevä on tottunut tai mitä hän odottaa.
Väärinkäsitysten välttämiseksi ammattilaisen täytyy olla tietoinen monista vieraisiin kulttuureihin liittyvistä seikoista, ja jotta hän voisi auttaa kotoutujaa parhaalla mahdollisella tavalla, on hänen kyettävä tiedostamaan myös oman kulttuurinsa erityispiirteet, itsestäänselvyydet ja ennakko-olettamukset.
Kirjassa käsitellään monikulttuurisen työn teoriataustaa, erilaisuuden kohtaamista, arjen työn yllättäviä ongelmia ja rajanvetoja sekä käytännön ohjaus- ja neuvontatyön kehittämistä. Kirjan artikkeleissa ohjataan myös joustavaan yhteistyöhön eri alojen toimijoiden kesken.
Yhteistoiminta ja selkeä vastuunjako on olennaista, jotta kotoutumista voitaisiin tukea mahdollisimman tehokkaasti, yhtenevästi ja katkoksitta. Kirja tarjoaa huomioi laajasti eri ammattiryhmät, jotka kohtaavat, ohjaavat ja neuvovat eri kulttuureista tulevia ihmisiä. Kirjan avulla haastat ja rohkaiset itsesi ymmärtämään ja kehittämään monikulttuurisuutta. Samalla saat ideoita ja hyödyllistä tietoa käytännön työn tueksi.