Haluatko tiedon uusimmista hyvinvointikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Terveyden psykologia
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 45,00 €
JÄSENELLE 38,30 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2019
  • ISBN 978-952-451-891-8
  • Sidottu, 316 sivua
  • Tilausnumero 187367158

Sanna Sinikallio (toim.)

Terveyden psykologia

Useimmat suomalaiset nimeävät terveyden yhdeksi tärkeimmäksi arvokseen. Monien terveysongelmat olisivat ratkaistavissa muuttamalla terveyskäyttäytymistä — liikkumalla enemmän, vähentämällä tupakointia ja alkoholin juomista, syömällä suositusten mukaan, nukkumalla itselleen riittävästi sekä noudattamalla sairauksien hoitoon saatuja hoito-ohjeita. Miksi emme kuitenkaan aina toimi näin?

Nykyisin ihmisen oman toiminnan merkitystä terveyden saavuttamisessa ja ylläpitämisessä korostetaan jatkuvasti. Yksilölliset käyttäytymisvalinnat ovat kuitenkin vain pieneltä osin tietoisia, rationaalisia ja harkittuja. Terveyskäyttäytymiseen vaikuttavat toimenpiteet ovat tehokkaimmillaan silloin, kun ne perustuvat tieteelliseen teoriapohjaan ja tutkittuihin terveyden edistämisen menetelmiin sekä ovat yhdenmukaisia ihmisen omien tavoitteiden ja mahdollisuuksien kanssa.

Teos on käytännöllinen katsaus terveyspsykologian perusteisiin ja sovelluksiin. Vaikka terveyspsykologian mielenkiinnon kohteena voi olla sekä fyysinen terveys että mielenterveys, kirjassa ei tarkastella mieltä tai kehoa toisistaan erillisinä ulottuvuuksina. Teoksen tavoitteena on tehdä näkyväksi terveyden psykologian moniulotteisuutta ja tarjota lukijalle tiedeperustaisia, teoreettisia ja käytännöllisiä työkaluja terveyden edistämiseen.

Ote kirjasta: MUISTILISTA TERVEELLISEN SYÖMISEN EDISTÄJÄLLE

1. Muista, että kun tavoitellaan pysyviä muutoksia ruokatottumuksissa, tärkeintä on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin edistäminen.

2. Huomioi, että elintavat muodostavat kokonaisuuden. Esimerkiksi monipuolinen liikkuminen ja riittävä nukkuminen voivat auttaa myös tunteiden ja syömisen säätelyssä.

3. Huolehdi, että uutta ruokavaliota ei suunnitella ainoastaan terveysnäkökohtien perusteella, vaan siinä huomioidaan kaikki yksilölle tärkeät ruoanvalintakriteerit. Tällöin pysyvät muutokset ruokatottumuksissa ovat todennäköisempiä.

4. Anna tietoa niistä monista eri tavoista, joilla tunteet ja syömiskäyttäytyminen kietoutuvat toisiinsa.

5. Kannusta joustavaan ja sallivaan syömisen säätelyyn.

6. Huomioi, että lievät ongelmat syömisen säätelyssä voivat joskus korjaantua yksinkertaisilla muutoksilla, kuten säännöllisemmän ateriarytmin omaksumisella.

7. Puutu asiaan, jos havaitset painoon liittyvää syrjintää tai kielteistä suhtautumista.

8. Edistä positiivista suhtautumista omaan kehoon kaikenikäisillä.

9. Anna tietoa siitä, miten ruokailuympäristön erilaiset ominaisuudet vaikuttavat syömiskäyttäytymiseen.

10. Muista, että hienovaraiset muutokset päivittäisessä ruokailuympäristössä (mm. ruokailun erottaminen median käytöstä) tarjoavat yhden väylän terveellisen syömisen edistämiseen.

Teoksen kirjoittajat ovat terveyspsykologian asiantuntijoita, jotka toimivat muun muassa tutkijoina ja kliinisessä työssä. Kirjan toimittaja Sanna Sinikallio on dosentti ja psykologian tohtori. Hän työskentelee yliopistonlehtorina ja terveyspsykologiaan erikoistuneena työterveyspsykologina.

  • 1. painos, 2019
  • ISBN 978-952-451-891-8
  • Sidottu, 316 sivua
  • Tilausnumero 187367158

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.