Kun viemme positiivisen kasvatuksen luontoon, pääsemme nauttimaan kaksinkertaisesta hyvästä!
Hyvinvointi vahvistuu pelkästään liikkumalla luonnossa, mutta ulkoiluun voi yhdistää myös hyvinvointitaitoja edistäviä harjoituksia. Luonto tarjoaa tähän oivat välineet: Voimme keskustella sinnikkyydestä seuratessamme muurahaisten aherrusta. Voimme tehdä metsän antimista erilaisia rakennelmia ja ruokkia samalla luovuuttamme. Kulkiessamme käsi kädessä kiveltä kivelle vahvistamme puolestaan yhteenkuuluvuutta.
Tiesitkö? Metsä on jo itsessään hyvinvoinnin lähde. Se edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jo alle kymmenen minuutin oleilu metsässä vaikuttaa hengitystiheyteen, hidastaa sykettä, laskee verenpainetta ja vähentää stressihormonien pitoisuutta!
Tunteiden tikku-ukko, Vahvuuksien eläin, Rauhoittumiskivi ja muut korttien tehtävät ohjaavat lempeällä tavalla etsimään voimaa ja hyvinvointia luonnosta. Tehtävät sopivat parhaiten 2—6-vuotiaille, mutta niitä voi hyvin tehdä isompienkin lasten kanssa. Ohjevihkossa kerrotaan, miten positiivinen kasvatus yhdistetään luontopedagogiikkaan, ja opastetaan korttien monipuoliseen käyttöön.
Kussakin kortissa on virikekuva ja ohjeet harjoitteen tekemiseksi. Monet korteista sopivat käytettäviksi ympäri vuoden. Jotkin harjoitteet on kuitenkin suunniteltu tehtäväksi talvella, ja joissakin tarvitaan lumetonta säätä, jotta lapset saavat paremmin käsiinsä metsän materiaaleja, ellei niitä ole kerätty valmiiksi etukäteen.
Kortit on jaettu neljään teemaan:
— virittäytyminen metsäretkille (näissä korteissa seikkailee kolme eriväristä hahmoa)
— ihmissuhteiden vaaliminen (mukana oranssi hahmo)
— vahvuuksien ja taitojen tunnistaminen (mukana pinkki hahmo)
— tunnetaitojen ja kehotietoisuuden vahvistaminen (mukana vihreä hahmo).
Vinkki! Korteista voi rakentaa metsään myös hyvinvointireitin, jota lapset kiertävät.
TM Tiia Trogen on työskennellyt yli 20 vuotta eri-ikäisten lasten parissa. Hän on kehittänyt positiiviseen psykologiaan pohjaavan Ilo olla yhdessä! -kasvatusmenetelmän sekä tunnetaitojen opetteluun ja tunteiden käsittelemiseen sopivan mallin Tunnekymppi — lapsen ja aikuisen tunneportaat.