Kun toinen ei tunnu kuuntelevan, vaikenetko kokonaan? Vai tuplaantuuko äänenvoimakkuutesi turhaan? Mistä löytyy lisää jämäkkyyttä edistää itselle tärkeitä asioita mutta myös ymmärrystä auttaa toista hänen ongelmissaan?
Meillä kaikilla on kokemuksia siitä, kun sammakoita pääsee suusta ja vuorovaikutustilanteet takeltelevat. Jos toteamme, että nyt kemiat eivät vain kohtaa, lyömme hanskat tiskiin ja lopetamme parempaan vuorovaikutukseen pyrkimisen. Kun sen sijaan muistamme, että vuorovaikutusta ihmisten välillä voidaan aina kehittää, olemme matkalla kohti hyviä ihmissuhteita ja ryhmähenkeä.
Kirjassa tutustutaan keskeisiin vuorovaikutuksen lainalaisuuksiin ja arjessa hyväksi havaittuihin työkaluihin. Toimivan vuorovaikutuksen työkalut auttavat tunnistamaan vuorovaikutustilanteisiin liittyviä tunteita ja tarpeita, kehittämään tilannetajua, selkeyttämään viestintää ja ratkaisemaan ristiriitoja. Näin vuorovaikutus helpottuu ja muuttuu entistä toimivammaksi.
Toimivan vuorovaikutuksen työkalut sopivat niin työpaikoille, kouluun kuin kotiinkin. Mukana on runsaasti harjoituksia.
"Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille ihmisille, jotka haluavat kehittää tunne- ja vuorovaikutustaitojaan. Meistä ihan jokaisen pitäisi koko elämänsä ajan pyrkiä kehittymään näissä asioissa. Kukaan ei ole täydellinen, mutta harjoittelemalla voi aina oppia uutta. Hyvä vuorovaikutus takaa työhyvinvoinnin ja työkyvyn ylläpitämisen koulusta aina eläkkeelle asti.”
Kirsti Lonka, psykologian tohtori,
kasvatuspsykologian professori,
Helsingin yliopisto