Vastaamme hymyyn usein automaattisesti ja tiedämme, kuinka ilo ja innostus voivat levitä ja vahvistua nopeasti ihmisten välillä.
Mutta aivan yhtä lailla voimme saada vaikutteita kiireisestä, stressaantuneesta ympäristöstä tai tuntea nahoissamme muiden pelkoa, ärtymystä ja muita raskaita tuntemuksia.
Tunteet tarttuvat — halusimme sitä tai emme.
Miksi näin tapahtuu?
Miten voimme oppia tunnistamaan tilanteet, joissa tunnetartuntaa tapahtuu?
Entä miten voimme vaikuttaa siihen, millaisia tunnetartuntoja jätämme jälkeemme tai miten suojaudumme haitallisilta tunnetartunnoilta?
Tunnetartunta on arkinen ilmiö, mutta sen hallitseminen on taito. Oman kehon ja tunteiden viestejä voi oppia kuuntelemaan ja säätelemään, ja näiden taitojen kehittäminen on mahdollista jokaiselle.
Kirja avaa tunnetartunnan ilmiötä käytännönläheisesti ja monipuolisesti. Se nostaa esiin ajatuksia myös ajastamme: Onko levottomuutemme taustalla ylivirittyminen? Voisiko esimerkiksi koulujen työrauhaongelmia ratkoa vähentämällä ylivirittyneisyyttä kurin sijaan? Kirja tarjoaa hyödyllisiä näkökulmia niin terapeuteille, koulupsykologeille kuin johtajille ja työyhteisöjen kehittäjille. Konkreettiset keinot tunteiden säätelyyn auttavat eteenpäin kuormittavista tilanteista.
Kirjan luettuasi tiedät muun muassa:
• Mitä tunnetartunnat ovat ja miksi ne syntyvät.
• Miten tunnetartuntoja voi tunnistaa kehossaan ja mielessään.
• Kuinka empatia ja tunneherkkyys liittyvät tunnetartuntoihin.
• Millaisia hyötyjä ja haittoja tunnetartunnat voivat aiheuttaa.
• Mitä jokaisen johtajan ja työyhteisön jäsenen on hyvä tietää tunnetartunnoista.
• Kuinka auttamisen ammattilaiset voivat suojautua tunnetartuntojen haitallisilta vaikutuksilta.
• Millä keinoilla voit itse vaikuttaa tunnetartuntoihin — sekä niiden antamiseen että vastaanottamiseen.
Tämä teos on avain ymmärtämään tunnetartuntojen vaikutusta jokapäiväisessä elämässä ja tarjoaa konkreettisia työkaluja mielen hyvinvoinnin tueksi. Tunnetartunnat eivät ole vain väistämättömiä ilmiöitä — niiden kanssa voi oppia elämään ja toimimaan tietoisemmin.
Tunnetartunnan ilmiö koskee meitä jokaista. Kirja sai pohtimaan levotonta aikaamme. Olisiko niin, että nykyinen keskittymiskyvyttömyytemme on itse asiassa ylivirittymistä? Voisiko koulujen työrauhaongelmiin puuttua ennemminkin ylivirittymistä vähentämällä kuin kuria lisäämällä? Kirja käsittelee paljon terapeutin työtä, mutta sopii myös muille ammattiryhmille. Kirjassa on ideoita myös koulupsykologeille. Kliinikon kirjoittama kirja antaa konkreettisia keinoja säädellä tunteita ja päästä kuormittavista tilanteista eteenpäin.
Psykologilehti
Anna Peltola (PsM) on työterveyspsykologi ja psykoterapeutti. Hänen työssään empatia ja tunnetartunnat toimivat tärkeinä työvälineinä. Annan mielestä voimaannuttavat, vastavuoroiset tunnetartunnat ihmisten välillä voivat olla elämän parasta antia. Toisaalta hän on oppinut olemaan valppaana tunnetartunnan kuormittavien puolien kanssa.
Katso Tunnetartunta-webinaari: