Älä juokse loppuun — opi katsomaan itseäsi lempeästi!
Jos vaadimme itseltämme jatkuvasti täydellisyyttä, asetamme itsemme ansaan, jossa pettymys odottaa joka kulman takana. Säntäily ja sinkoilu eivät tee meistä supersankareita — ne vain kuluttavat voimia, joita meillä on rajallinen määrä. Ihminen ei ole kone, eikä elämä ole kilpailu.
Empatiakoulu on kirja, joka tarjoaa vastalääkettä jatkuvan suorittamisen kulttuurille. Se ei ole sankaritarina, vaan pysäyttävä kuvaus ajasta, jossa menestys ja tehokkuus ohittavat levon ja inhimillisyyden. Kroppa ja mieli voivat huutaa pysähtymisen tarvetta, mutta silti me juoksemme usein voimiemme äärirajoilla.
Miksi vaadimme itseltämme enemmän kuin jaksamme? Miksi vertailemme itseämme loputtomasti muihin? Entä jos käännämmekin katseemme kohti myötätuntoa ja opettelemme näkemään omat rajamme?
Jenni Janakan Empatiakoulu opettaa meidät tunnistamaan inhimilliset rajamme ja kunnioittamaan niitä. Kirja auttaa sinua ymmärtämään, miksi olet riittävä juuri sellaisena kuin olet.
Kirjan rakenne:
1. Lähtötilanne: Mitä empatia oikeastaan on? Miten käsityksemme hyvästä ja pahasta ohjaa toimintaamme? Ja miksi valita empatia itsemyötätunnon sijaan?
2. Yhteiskunta ja vaatimukset: Mitä kaikkea elämässämme on muuttunut viime vuosikymmeninä? Miten arki, työ ja alati kasvavat odotukset vaikuttavat meihin?
3. Työkalut rauhan löytämiseen: Kuinka päästää irti suorittamisesta ja oppia olemaan itselleen aidosti armollinen — ilman tyhjää itsensä tsemppaamista?
Lempeä empatia kulkee mukanasi läpi kirjan, kuin olkapäällä istuva lämmin valo, joka muistuttaa, että sinun ei tarvitse ponnistella loputtomasti ollaksesi arvokas.
“Me jokainen olemme täällä vain yhden elämän ajan. Se yksistään on niin arvokas asia, että aina voi valita empaattisemman tien.”
— Jenni Janakka
Jenni Janakka on kirjailija ja puhetaiteilija, joka ihmettelee ihmistä ja elämää, kansantajuistaa tiedettä ja tarinoi arjesta. Röyhkeyskoulun kanssa Janakka on kiertänyt Suomea vuodesta 2017 lähtien lukuisissa tilaisuuksissa ja yrityksissä. Janakka tunnetaan myös Himocast-podcastista, joka on auttanut suomalaisia sanoittamaan seksielämää ja seksuaalisuutta käsitteleviä asioita. Lisäksi hän on käsikirjoittanut ja ohjannut suosittua tv-ohjelmaa Hyvät ja huonot uutiset.