Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että maailmanlaajuisesti 284 miljoonaa ihmistä kärsii ahdistuneisuudesta ja 280 miljoonaa masennuksesta. Psykiatri Anders Hansen ottaa tähän mullistavan kannan: ahdistus ja masennus ovat joskus ennemminkin merkki terveydestä kuin sairaudesta.
Hansenin näkökulma on vahvan evolutiivinen. Ihminen ei ole kehittynyt olemaan terve tai onnellinen vaan selviytymään ja jatkamaan sukua. On epärealistista odottaa aina voivansa hyvin. Me ahdistumme edelleen, koska aivojen hälytysvalmius sopeutui maailmaan, jossa puolet ihmisistä kuoli ennen murrosikää. Taipumuksemme ahdistukseen on koodattu noin 50 prosenttiin geeneistämme.
Konkreettinen ja ymmärrettävä Aivoblues tarkastelee, mitä aivoissa tapahtuu masennuksen ja ahdistuksen yhteydessä. Ne ovat usein suojamekanismeja. Muutokset monilla eri aivoalueilla ja ‐järjestelmissä voivat aiheuttaa masennuksen. Jokaisella on oma geneettinen alttiutensa masennukseen. Alttiilla ihmisellä vähäisempikin stressi riittää masennukseen, jotkut eivät masennu, vaikka mitä tapahtuisi. Kiinnostavaa tietoa tarjotaan myös vastustuskyvyn ja masennuksen yhteydestä.
Tutkimus on vasta viime vuosina alkanut hävittää keinotekoista jakoa ruumiiseen ja aivoihin. Jakolinjan sumentuessa aletaan masennus, ahdistus ja hyvinvointi nähdä psykologian lisäksi fysiologian kautta.
Aivotoimintaan voi vaikuttaa elämäntavoilla. Liikkuminen suojaa masennukselta ja ahdistukselta. Tutkimusten mukaan 12 prosenttia kaikesta masennuksesta olisi vältettävissä liikuntaa lisäämällä. Ympäristön vaikutus aivojen toimintaan on suurempi kuin geneettinen perimä. Hansen tarjoaakin kirjassaan lääkehoidon sijaan tehokkaita, arkipäiväisiä keinoja hoitaa mieltä esimerkiksi liikunnan ja sosiaalisten suh teiden avulla.
Kun olonsa tuntee riittävän hyväksi, on helpompi ymmärtää hankalien tuntemusten dynamiikkaa ja hallita niitä. Oman mielenterveyden vaalimiseksi Hansen kehottaakin pitämään huolta aivoista — ja lopettamaan onnen jatkuvan jahtaamisen.
Lääketieteen tohtori ANDERS HANSEN (s. 1974) työskentelee Sophiahemmet‐sairaalassa psykiatrian ylilääkärinä. Hän on kirjoittanut myyntimenestykseksi nousseen Aivovoimaa‐teoksen. Aivoblues on ilmestynyt 33 maassa.