Traumoista ja traumatisoitumisesta puhutaan nykyisin paljon, mutta niiden määrittely ei useinkaan ole kovin selkeää. Välillä tuntuu, että traumoista puhutaan hyvin kevyesti ja traumatisoitumista nähdään sielläkin, missä sitä ei ole. Toisaalta traumatisoitumisen tunnistamisessa on myös ajoittain suuria haasteita. Mielestäni trauma sanana on kärsinyt jonkinlaisen inflaation ja helposti luullaan, että tietyt kokemukset johtavat aina traumatisoitumiseen. Traumatisoitunut keho ja mieli -kirjan tarkoituksena on selventää, mitä traumatisoituminen oikeastaan tarkoittaa. Lisäksi tarkoituksena on antaa tietoa traumatisoitumisesta selviytymisestä sekä keinoja ja taitoja sille matkalle.
Traumatisoitumisen yhteydessä pidän tärkeänä kehomieliyhteyden merkityksen ymmärtämistä ja sitä, kuinka keskeinen kehon rooli traumatisoitumisessa on. Turvallisuus ja turvattomuus ovat pohjimmiltaan kehollisia kokemuksia, ja ne määrittyvät autonomisen hermoston tilan kautta. Silloin kun koemme uhkaa ja hengenvaaraa, se virittää meissä aina orientoitumisreaktion ja primitiiviset puolustusreaktiot: liity, taistele, pakene, jähmety tai lamaannu. Traumatisoituminen jättää meihin monenlaisia jälkiä. Ne näkyvät sekä kehossa että mielessä eli kehomielessä. Näitä traumatisoitumisen aiheuttamia jälkiä voimme kutsua myös dissosiatiivisiksi oireiksi. Traumaperäiset dissosiaatio-oireet voivat olla sekä kehollisia että psyykkisiä.
Traumatisoitumiseen liittyy varsin usein myös häpeän kokemus. Traumaperäinen, krooninen häpeä vaikuttaa meihin kaikilla kokemisen tasoilla: autonomisen hermoston säätelyhaasteina, sietämättöminä tunteina ja negatiivisina ydinuskomuksina.
Traumatisoituminen on monisyinen ilmiö, ja opimme siitä kaiken aikaa lisää. Mitkään tapahtumat eivät ole traumaattisia sinänsä, vaan niiden meille aiheuttaman vaikutuksen vuoksi. Traumatisoituminen on tapahtuman ja kokemuksen ihmiseen jättämä jälki ja vaikutus, joka ilmenee ennen kaikkea autonomisen hermoston säätelyhäiriönä eli yli- ja alivireysreaktioina.
Ote kirjasta Marko Punkanen
Traumatisoitunut keho ja mieli
Marko Punkanen (FT) on vaativan erityistason traumapsykoterapeutti, tanssi-liiketerapeutti ja musiikkiterapeutti, joka työskentelee traumapsykoterapeuttien kouluttajana ja työnohjaajana. Hänellä on 30 vuoden kokemus eriasteisen traumatisoitumisen hoidosta. Erityisesti hän on perehtynyt traumatisoitumisen kehollisiin oireisiin ja kehon huomioimiseen traumatisoitumisen hoidossa. Marko on myös Suomen ensimmäinen sertifioitu sensomotorinen psykoterapeutti ja sensomotorisen psykoterapian kouluttaja.
Traumatisoitunut keho ja mieli -webinaari
Maksuton webinaari järjestetään tiistaina 14.1.2025 klo 18-19. Paikkoja rajoitetusti. Webinaarista tulee Hyvinvoiva ihminen -palvelun jäsenille katsottavaksi myös tallenne.