Häpeä on tunne riittämättömyydestä ja huonommuudesta. Se kumpuaa usein nöyryytyksistä, epäonnistumisista tai kokemuksista, joissa ihminen kokee itsensä vääränlaiseksi tai kelpaamattomaksi. Häpeä sekoitetaan helposti syyllisyyteen, mutta näillä tunteilla on perustavanlaatuinen ero. Siinä missä syyllisyys liittyy tekoihin — siihen, mitä ihminen on tehnyt tai jättänyt tekemättä — liittyy häpeä suoraan ihmisen kokemukseen itsestään.
Häpeän tunne ilmestyy jo varhaisessa lapsuudessa, alle kaksivuotiaana, kun taas syyllisyyden tunne kehittyy yleensä vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Näitä tunteita on usein vaikea erottaa toisistaan, sillä ne voivat kietoutua toisiinsa ja siirtyminen tunteesta toiseen voi tapahtua huomaamatta. Terapeuttisessa työssä näiden tunteiden erottelu on kuitenkin tärkeää, sillä se mahdollistaa niiden käsittelyn ja purkamisen.
Häpeä sisäisenä opettajana
Kaikki häpeä ei ole haitallista. On olemassa myös niin sanottua tervettä häpeää, joka toimii sisäisenä opettajana ja moraalisena kompassina. Se muistuttaa meitä rajojen merkityksestä, ja voi suojata itsekunnioitusta ja omanarvontuntoa. Ongelmat syntyvät, kun häpeää ei kohdata, vaan se torjutaan, piilotetaan tai kielletään.
Kun ihminen kätkee itsensä häpeän vuoksi, hän usein luopuu omista toiveistaan, tahdostaan ja merkityksestään toivoen saavansa hyväksyntää esimerkiksi kumppaniltaan. Tällöin häpeä koteloituu, estäen sen analysoinnin ja purkamisen. Ihminen ikään kuin lakkaa olemasta itselleen totta.
Häpeä seksuaalisuuden esteenä
Seksuaalisuus on yksi alue, jossa häpeä näyttäytyy erityisen voimakkaasti. Seksuaaliterapiaan hakeutuvilla asiakkailla häpeän tunne on usein keskeinen. Se saattaa syntyä tilanteissa, joissa ihminen ei ole saanut hyväksyvää tai turvallista vastaanottoa — erityisesti silloin, kun hän on ollut kaikkein haavoittuvimmillaan.
Asiakas, joka kokee häpeää seksuaalisuutensa äärellä, saattaa kuvailla itseään vääränlaiseksi. Hän saattaa pyytää lupaa omaan seksuaalisuuteensa, pyydellä anteeksi sanojaan tai käytöstään terapiassa ja pyrkiä olemaan ”täydellinen” kelvatakseen. Häpeä sulkee, saa vetäytymään ja kääntymään sisäänpäin. Se estää tarpeiden ilmaisemisen ja saa ihmisen luopumaan oikeudestaan tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Lapsuuden jäljet ja seksuaalinen häpeä
Seksuaaliseen häpeään johtavat juuret ulottuvat usein lapsuuteen. Häpeä syntyy tyypillisesti silloin, kun lapsi ei koe tulevansa rakastetuksi, ymmärretyksi tai kohdatuksi turvallisessa vuorovaikutussuhteessa hoivaajan kanssa. Kiintymyssuhde jää tällöin epävakaaksi ja turvattomaksi. Tällaisessa ilmapiirissä kasvanut lapsi sisäistää kokemuksen omasta huonoudestaan — ja tämä kokemus voi seurata häntä aikuisuuteen asti.
Myös yliseksualisoitunut ympäristö voi ruokkia häpeää. Seksuaalisuuden läsnäolo vihjailujen, seksistisen kielen tai kehon arvostelun kautta voi synnyttää kokemuksen siitä, että oma keho tai seksuaalisuus on häpeällinen tai väärä.
Mitä tapahtuu, kun häpeää ei kohdata?
Aikuinen asiakas saattaa kertoa, että häpeä syntyy tilanteissa, joissa yhteys toiseen ihmiseen puuttuu eikä vastavuoroisuutta synny. Usein kokemuksiin liittyy ehdottomuusvaatimuksia: miltä seksin pitäisi näyttää tai mitä seksuaaliset tarpeet ”saavat” olla. Kun omat tunnistetut tarpeet koetaan vääränlaisiksi, syntyy häpeä, joka estää niiden ilmaisemisen. Ihminen joko kieltää ne tai antaa muiden ohittaa ne.
Monelle on tuttu tilanne, jossa häpeä nousee pintaan, kun hänet mitätöidään, vähätellään, nolataan tai nöyryytetään — erityisesti läheisissä suhteissa. Seksuaalinen trauma aiheuttaa usein syvää, pitkäkestoista häpeää.
Häpeä ei katoa piilottamalla — vaan kohtaamalla
Häpeästä ei voi vapautua sitä välttelemällä. Ainoa tie ulos kulkee suoraan tunteen läpi. Kun ihminen tunnistaa, mistä hänen häpeänsä kumpuaa ja miten se vaikuttaa hänen seksuaalisuuteensa, syntyy mahdollisuus muutokseen. Seksuaalisuudesta voi oppia nauttimaan — sekä yksin että yhdessä — kun häpeälle annetaan nimi, tila ja ymmärrys.Lähde:
Tarja Santalahti — Mika Lehtonen — Marjo Viinanen
Seksuaaliterapia
Teoksessa esitellään, mitä seksuaaliterapia on, mitä seksuaaliterapiassa tapahtuu ja miten seksuaalisuutta käsitellään terapiassa. Käytännönläheinen teos on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille, mutta se on hyödyllinen kenelle tahansa, joka on kiinnostunut seksuaalisuuden moninaisista ilmiöistä.
häpeän tunne, seksuaalisuus, seksuaaliterapia