Parasympaattinen hermosto rauhoittaa ja palauttaa elimistön lepotilaan. Sen aktivoituminen auttaa meitä lepäämään ja keräämään voimia. Sen aktivoituessa sydämen syke ja hengitys hidastuvat ja verenpaine laskee. Parasympaattisen hermoston keskeinen osa on vagushermo.
Vagus- eli kiertäjähermo on aivohermo, joka kulkee kehomme läpi aivorungosta suolistoon asti. Se on pisin aivohermoistamme ja ulottuu aivorungosta aina vatsan alueelle. Siksi se on tärkeä tekijä koko kehomme hyvinvoinnissa.
Vagushermoa voimme aktivoida monilla eri tavoilla. Yksi helppo tapa on hyräily. Hyräilyn rytmiset värähtelyt kehossa stimuloivat vagushermoa ja lisäävät sitä kautta sykevälivaihtelua. Voit yksinkertaisesti aloittaa hyräilyn kokeilemisen jollakin itselle tutulla melodialla. Kun hyräilet, keskity aistimaan hyräilyn tuottamat värähtelyt ja aistimukset pään, kurkun ja rintakehän alueella. Voit kokeilla eri äänteiden välisiä eroja värähtelyn kehollisessa aistimisessa vaihtelemalla esimerkiksi äänteiden aa, oo, ii ja uu välillä. Voit myös kokeilla eri voimakkuudella hyräilemistä ja huomioida voimakkuuden vaihtelun vaikutusta keholliseen kokemukseesi.
Vagushermo kulkee päänkiertäjälihaksen takaa ja kylkiluunkannattajalihaksen edestä. Nämä kaksi niskan alueen lihasta jännittyvät ja kiristyvät helposti ja voivat aiheuttaa ongelmia vagushermon toiminnalle. Näiden lihasten venyttäminen voi helpottaa vagushermoon kohdistuvaa painetta ja tukea siten vagushermon toimintaa.
Tätä voit testata yksinkertaisella harjoituksella:
Voit tehdä tämän harjoituksen joko istuen tai seisten. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan asennon, aloitetaan harjoitus. Hengitä aluksi muutama kerta tietoisesti sisään ja ulos. Tee se itselle hyvältä tuntuvassa rytmissä.
Aloita harjoitus pyöräyttämällä hartiat muutaman kerran hitaasti ja keskittyneesti taaksepäin. Suuntaa samalla katseesi suoraan eteenpäin.
Vie hitaasti oikeaa korvaa kohti oikeaa olkapäätäsi pitäen pää ja katse samalla eteenpäin. Keskity aistimaan venytys vasemmalla puolella niskaasi. Kun tunnet siellä hyvän venytyksen, anna silmien kääntyä katsomaan oikealle pään pysyessä edelleen suoraan eteenpäin. Hengitä kaikessa rauhassa kuusi kertaa sisään ja ulos aistien samalla venytyksen vasemmalla puolella niskaasi.
Anna pään suoristua hitaasti alkuasentoon. Vie nyt hitaasti vasen korva kohti vasenta olkapäätä pitäen pää ja katse samalla eteenpäin. Keskity aistimaan venytys oikealla puolella niskaasi. Kun tunnet siellä hyvän venytyksen, anna silmien kääntyä katsomaan vasemmalle pään pysyessä edelleen suoraan eteenpäin.
Hengitä kaikessa rauhassa kuusi kertaa sisään ja ulos aistien samalla venytyksen oikealla puolella niskaasi.
Anna pään palata hitaasti alkuasentoon. Anna huomiosi viipyillä vielä hetki jälkiaistimuksissa, joita niskan venytys toi tullessaan. Päätä nyt harjoitus ja siirry päivän muihin tehtäviin.
Ote kirjasta Marko Punkanen
Traumatisoitunut keho ja mieli
Marko Punkanen (FT) on vaativan erityistason traumapsykoterapeutti, tanssi-liiketerapeutti ja musiikkiterapeutti, joka työskentelee traumapsykoterapeuttien kouluttajana ja työnohjaajana. Hänellä on 30 vuoden kokemus eriasteisen traumatisoitumisen hoidosta. Erityisesti hän on perehtynyt traumatisoitumisen kehollisiin oireisiin ja kehon huomioimiseen traumatisoitumisen hoidossa. Marko on myös Suomen ensimmäinen sertifioitu sensomotorinen psykoterapeutti ja sensomotorisen psykoterapian kouluttaja.
Traumatisoitunut keho ja mieli -webinaaritallenne nyt katsottavissa jäsenillemme!
Palautteita osallistujilta:
"Kouluttajan laaja ammattitaito välittyi läpi webinaarin. Pidin erityisesti selkeästä ilmaisusta ja helposti ymmärrettävistä sanavalinnoista. Myös ammattisanasto selitettiin, vaikka se olikin itselleni jo tuttua. Arvostin erityisesti sitä että sana "trauma" ja termi "traumatisoituminen" avattiin tarkalle tasolle, tämä auttoi kohdentamaan miten asioita oli tässä webinaarissa lähestytty."
"Ajankohtainen ja tarpeellinen aihe omaan asiakastyöhön. Kouluttaja hyvin selkeä ja asiantunteva!"
"Erinomaisen mukava webinaari. Rauhallinen ja asiantunteva luennoitsija. Puhui ymmärrettävästi, eikä päässyt pitkästymään, kun asia oli tärkeä"
"Asiantunteva ihminen, joka osaa esittää asian ymmärrettävästi ja omaksuttavassa muodossa."
trauma, hermosto, vagushermosto, rauhoittuminen