Haluatko tiedon uusimmista hyvinvointikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Ennakko-odotukset voivat vaikuttaa voimakkaasti käsityksiimme todellisuudesta

Kirjoittanut: David Robson - 22.9.2022

Ennakko-odotuksilla on valtava voima. Vasta sen tunnistettuamme voimme alkaa käyttää sitä omaksi hyödyksemme taataksemme itsellemme pidemmän, terveemmän ja onnellisemman elämän.

Tällaiset provosoivat väitteet saattavat kuulostaa vaarallisen samankaltaisilta kuin monien new age -itseapukirjojen sisältö. Yksi esimerkki on Rhonda Byrnen 35 miljoonan niteen myyntimenestys The Secret (suom. Salaisuus), jossa Byrne mainosti ”vetovoiman lakia” eli ajatusta, että esimerkiksi kuvittelemalla itsensä rikkaaksi voi saada elämäänsä enemmän rahaa. Vastaavat ajatukset ovat pelkkää näennäistiedettä, kun taas Ennakko-odotusten vaikutus -kirjani sisältö perustuu luotettaviin tutkimuksiin, jotka on julkaistu vertaisarvioiduissa julkaisuissa ja joista kaikki voidaan selittää laajasti hyväksytyillä psykologisilla ja fysiologisilla mekanismeilla, kuten hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalla. Kirjassa opimme, kuinka omat uskomuksemme voivat vaikuttaa monella tavalla siihen, mihin elämässä päädymme — ilman pienintäkään turvautumista yliluonnolliseen.

Esimerkiksi ahdistuksen seurauksiin liittyvät uskomukset voivat muuttaa fysiologista reaktiota stressiin, mikä vaikuttaa sekä lyhyen aikavälin suoritukseen että pitkän aikavälin henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Positiiviset ja negatiiviset itseään toteuttavat ennustukset voivat niin ikään määrittää muistikapasiteettia, keskittymiskykyä, vaativien ajattelutehtävien aikaista väsymystä ja luovuutta ongelmanratkaisutilanteissa. Jopa henkilön älykkyys, jota on pitkään pidetty muuttumattomana ominaisuutena, voi lisääntyä tai vähentyä hänen omien odotustensa mukaisesti.

Kaikkein hämmästyttävimmät tulokset koskevat ikääntymistä. Ihmiset, jotka suhtautuvat vanhuusvuosiinsa positiivisemmin, kärsivät vähemmän todennäköisesti kuulovaikeuksista, hauraudesta ja sairauksista — jopa Alzheimerin taudista — verrattuna ihmisiin, jotka yhdistävät ikääntymisen vanhuudenhöperyyteen ja kyvyttömyyteen. Todellakin olemme niin nuoria kuin itse tunnemme olevamme.

Nämä havainnot ovat saaneet osan tutkijoista kyseenalaistamaan aivojen perusrajoitteet. Meillä kaikilla voi olla käyttämättömiä henkisiä varantoja, jotka voisimme vapauttaa kehittämällä oikeanlaisen ajattelutavan.

Ennakko-odotuksemme eivät ole kiveen kirjoitettuja. Kun tunnustamme voiman, joka odotuksillamme on elämässämme, tutkimus tarjoaa erittäin yksinkertaisia psykologisia tekniikoita, joita voimme kaikki käyttää parantaaksemme fyysistä ja henkistä terveyttämme ja vapauttaaksemme täyden älyllisen potentiaalimme.

Miten keho, aivot ja kulttuuri oikein toimivat niin voimakkaasti vuorovaikutuksessa näitä itseään toteuttavia ennustuksia tuottaakseen? Mitkä uskomukset ja odotukset hallitsevat fyysistä ja henkistä hyvinvointiamme? Entä kuinka voimme käyttää näitä kiehtovia havaintoja omaksi hyödyksemme? Näihin keskeisiin kysymyksiin tämä kirja pyrkii vastaamaan.

Tutustu kirjaan:

David Robson
Ennakko-odotusten vaikutus
Miten ajattelutapasi voi muuttaa elämääsi

Uskomuksista voi tulla itseään toteuttavia ennustuksia, jotka muuttavat elämäämme joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Ihminen saattaa olettaa, että keho on vahva tai että se on hyvin altis sairauksille. Saatamme uskoa, että stressi on aina vahingollista tai että se lisää luovuutta paineen alaisena. Nämä uskomukset muokkaavat terveyttämme ja hyvinvointiamme perusteellisella tavalla.

Universumi ei anna meille, mitä haluamme. Emme voi vain ajattelun voimalla hankkia rikkauksia tai parantua sairaudesta. Silti omat ja muiden ennakko-odotukset vaikuttavat siihen, millaiseksi elämämme muodostuu. Se, mitä luulemme tapahtuvan, muuttaa sitä, mitä tapahtuu.

Ennakko-odotukset ovat kuin ilma, jota hengitämme — ne seuraavat meitä kaikkialle, mutta harvoin olemme niistä tietoisia. Kauden kirjasi johdattaa ymmärtämään, kuinka ennakko-odotukset muokkaavat ihmisten kokemuksia. Kirja yhdistelee kiehtovia tapaustutkimuksia ja näyttöön perustuvaa tiedettä. Se antaa käytännöllisiä vinkkejä, miten ajattelutapaa voi muuttaa suotuisammaksi niin yleisen hyvinvoinnin kuin vaikkapa tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

KIEHTOVA ESITYS ENNAKKO-ODOTUSTEN VAIKUTUKSISTA KOKEMUKSIIMME. HYVIN KIRJOITETTU, POHJAUTUU TIETEESEEN JA MUKAANSATEMPAAVAA LUETTAVAA! PIDÄN TODELLA PALJON!
- Mithu Storoni, Stress-Proof-kirjan kirjoittaja, silmäkirurgi ja neurotutkija



DAVID ROBSON on tiedetoimittaja, joka on erikoistunut aivoja, kehoa ja käyttäytymistä käsitteleviin aiheisiin. Hänen artikkeleitaan on julkaistu muun muassa kansainvälisessä New Scientist -tiedelehdessä sekä The Guardian- ja The Washington Post -sanomalehdissä. Robsonilta on aiempi suomennettu kirja Älykkyysloukku — Miksi teemme tyhmiä virheitä ja miten tehdä parempia päätöksiä (Tuuma-kustannus 2020).

Artikkelin avainsanat:

ennakko-odotukset, terveys, hyvinvointi

Arkisto:

2025

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.