Jos kipu olisi yksinkertainen asia, se olisi ratkaistu ajat sitten ja sen hoitaminen olisi helppoa.
Kroonista kipua potevan hoito on vaativaa ja edellyttää vankkaa asiaan perehtyneisyyttä ja ammatillista osaamista. Siihen tarvitaan monen eri osaajan yhteistyötä, jonka tavoitteena on löytää yksilöllinen ratkaisu kroonisen kivun aiheuttamaan elämänmuutokseen. Tehtävänä ei ole kroonista kipua sairastavan ihmisen parantaminen, koska se on epärealistista. Realistista on auttaa häntä tulemaan toimeen sairautensa kanssa ja säilyttämään toimintakykynsä eli pärjäämään arjessa.
Pystymme yleensä yksityiskohtaisesti kuvailemaan, millaista kipu on, mutta harvoin pysähdymme pohtimaan, mitä kipu on. Kivun olemuksen ymmärtäminen kuitenkin johdattaa kohti parempaa elämänlaatua.
Mitä on kipu -kirjassani käsittelen kipua sen määritelmän mukaisena kokemuksena, johon ovat yhteydessä monet tunteisiin, ajatuksiin ja elämäntilanteeseen vaikuttavat asiat. Kivun pysyvyyden hyväksyminen vaatii muutosta ajattelutavassa, sillä mitä kielteisemmät ajatukset kipua kohtaan on, sitä heikompi on elämänlaatu.
Tarkoittaako kivuttomuus onnellisuutta?
Kun pohdimme kipua, esiin nousee muutama peruskysymys, joihin pyrin kirjassani vastaamaan. Ensimmäinen kysymys on se, mistä me puhumme silloin, kun puhumme kivusta. Siihen vastaaminen on koko kirjan tärkein viesti. Seuraava kysymys on, miten kipu vaikuttaa terveyteen ja onko kipu sairaus. Onko ihminen sairas silloin, kun hän kokee kipua, vai onko sairaus eri asia kuin kipu, jolloin ihminen luokitellaan terveeksi, vaikka hänellä on kipu? Kolmas ja ehkä tärkein kysymys on se, tekeekö kipu elämästä surkean vai voiko elämästä nauttia, vaikka sairastaa kroonista kipua. Jos vastaat, että kipu tekee elämästä surkean ja ilman kipua olisi onnellinen, esitän vastakysymyksen: Tarkoittaako kivuttomuus onnellisuutta? Ovatko kaikki kivuttomat ihmiset onnellisia ja kipua potevat onnettomia?
Kirjani tärkein tehtävä on kokemuksen selittäminen. Sen avulla pääset pohtimaan, mitä ajattelet kivusta ja miksi ajattelet siitä niin kuin ajattelet. Kokemuksen ymmärtäminen ei paranna kipua, mutta se auttaa käsittämään, minkä vuoksi kivun aiheuttama haitta on suurempi silloin, kun elämässä menee huonosti tai kun ahdistaa. Olet jo saattanut havaita, miten kipu, elämäntapahtumat ja tunteet ovat yhteydessä toisiinsa. Se mitä tunnet, riippuu siitä, mitä ajattelet kivusta, ja kääntäen ajatuksesi kivusta riippuvat siitä, millaisia tunteita sinulla on ja miten tulet toimeen kipusi kanssa.
Mitä enemmän saan sinut pohtimaan ajatuksiasi kivusta, sen syistä ja sen asianmukaisesta hoidosta, sitä parempi. Samoin mitä enemmän voin antaa sinulle uskoa selviytymiseen, sitä parempi. Selviytymisellä realistina en tarkoita parantumista vaan muutosta suhteessa kipuun. Kipua ei tarvitse pakoilla eikä kaihtaa kaikin keinoin. Kivun kanssa voi elää ja olla onnellinen.
Kirjoitan tätä kirjaa kahdessa eri roolissa: tutkijan ja kokijan. Uskon siihen, mitä kirjoitan, ja voin seistä tekstini takana. Tehdään tutustumismatka kivun ytimeen. Uskon, että yllätyt ja hämmästyt, sillä lukiessasi teet samalla tutustumismatkan omaan itseesi — sinun mielenmaisemaasi.
Toivottavasti voin avata sinulle uuden näkökulman kivun kiinnostavaan maailmaan.
Tapio Ojala
Terveystieteiden tohtori TAPIO OJALA on OMT-fysioterapeutti, joka on työskennellyt pitkään kroonista kipua potevien kanssa. Ojala voi samastua kroonista kipua sairastaviin, koska hän itsekin sairastaa pitkäaikaista selkäkipua.
Mitä on kipu -kirja johdattaa lukijan tarkastelemaan omaa kipukokemustaan ja etsimään hyvän elämän lähteitä kroonisesta kivusta huolimatta. Teos tarjoaa myös tärkeää tietoa kivun hoidon tueksi, sillä usein kivun hoidossa keskitytään vain kipuun eikä ihmiseen, joka sitä potee. TUTUSTU KIRJAAN LISÄÄ.