Haluatko tiedon uusimmista hyvinvointikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Aliarvioitko pienten jokapäiväisten parannusten arvon?

Kirjoittanut: James Clear - 5.11.2024

On hyvin helppoa yliarvioida yhden hetken tärkeyttä ja aliarvioida pienten jokapäiväisten parannusten arvo. Liian usein uskottelemme itsellemme, että valtava menestys vaatii valtavaa toimintaa.

Olipa kyse painonpudotuksesta, yrityksen perustamisesta, kirjan kirjoittamisesta, mestaruuden voittamisesta tai jonkin muun tavoitteen saavuttamisesta, luomme itsellemme paineita saada aikaan jokin mullistava parannus, josta kaikki myöhemmin puhuvat.



Yhdellä prosentilla parantamista ei juuri huomaa. Toisinaan sitä ei kykene edes havaitsemaan, mutta sillä voi silti olla huomattavan suuri merkitys varsinkin pitkällä aikavälillä. Pienen muutoksen aikaansaama ero ajan mittaan on ällistyttävä. Näin matematiikka toimii: jos pystyy parantamaan prosentin verran joka päivä vuoden ajan, kehittyy vuoden loppuun mennessä 37 kertaa paremmaksi. Jos sitä vastoin taso putoaa yhden prosentin verran joka päivä vuoden ajan, taantuu lähes nollan tasolle. Se, mikä alkaa joko pienenä voittona tai vähäpätöisenä takaiskuna, kasautuu joksikin paljon suuremmaksi.

Rutiinit ovat itsensä kehittämisen korkoa korolle -ilmiö. Samoin kuin raha lisääntyy korkoa korolle -ilmiön avulla, rutiinien vaikutukset lisääntyvät, kun niitä toistaa. Saattaa tuntua siltä, ettei rutiineilla jonain tiettynä päivänä ole juuri merkitystä, mutta silti niiden tuottama vaikutus voi olla kuukausien ja vuosien aikana valtava. Vain kaksi, viisi tai kenties kymmenen vuotta taaksepäin katsomalla hyvien rutiinien arvo ja toisaalta huonojen hinta tulee häkellyttävän selväksi.

Tälle ilmiölle voi olla vaikeaa antaa arvoa päivittäisessä elämässä. Sivuutamme usein pienet muutokset, koska ne eivät näytä merkitsevän tässä hetkessä juurikaan. Jos säästää vähän rahaa tässä hetkessä, ei vielä muutu miljonääriksi. Jos käy kuntosalilla kolmena peräkkäisenä päivänä, ei edelleenkään ole hyvässä kunnossa. Jos opettelee mandariinikiinaa tunnin tätä iltana, ei edelleenkään osaa kieltä. Teemme muutamia muutoksia, mutta koska tulokset eivät synny nopeasti, lipsumme takaisin aiempiin rutiineihimme.

Valitettavasti muodonmuutoksen verkkainen tahti tekee huonoihinkin tapoihin sortumisen helpoksi. Jos syö tänään epäterveellisen aterian, vaaka ei värähdä juurikaan. Jos tekee töitä myöhään ja jättää perheen illalla huomiotta, he antavat kyllä anteeksi. Jos viivyttelee ja lykkää projektia huomiseen, saa sen yleensä kuitenkin ajoissa valmiiksi. Yksittäinen päätös on helppo sivuuttaa.

Kun kuitenkin toistamme näitä yhden prosentin virheitä päivästä toiseen kopioimalla huonoja päätöksiä, monistamalla pienen pieniä virheitä ja järkeilemällä pikku selityksiä, pienet valintamme kertautuvat myrkyllisiksi tuloksiksi. Kyse on monien harha-askelten kertymisestä — yhdestä prosentista siellä ja täällä — joka johtaa lopulta ongelmaan.

Rutiinien muuttamisen vaikutus on samankaltainen kuin lentokoneen suunnan muuttaminen vain muutamalla asteella. Kuvittele olevasi lennolla Los Angelesista New Yorkiin. Jos Los Angelesin lentokentältä nouseva lentäjä säätää keulan vain 3,5 astetta etelämmäs, hän laskeutuukin New Yorkin sijaan Washington DC:hen. Lentokoneen nousun aikana näin pientä muutosta ei juuri huomaa, sillä kokeen nokka osoittaa vain noin metrin verran eri suuntaan, mutta Yhdysvaltain rannikolta toiselle lentäessä ja vaikutuksen kertautuessa kone päätyykin monen sadan kilometrin päähän.

Aivan samaan tapaan vähäinen muutos päivittäisissä rutiineissa voi johdattaa elämän hyvin erilaiseen määränpäähän. Yhtä prosenttia paremman tai yhtä prosenttia huonomman valinnan tekeminen saattaa vaikuttaa merkityksettömältä tässä hetkessä, mutta kun kuluu elämän verran hetkiä, nämä valinnat määrittävät sen, kuka olet ja kuka voisit olla. Menestys on päivittäisten tapojen tuote, ei kerran elämässä tapahtuvan muodonmuutoksen seuraus.

Kirjoitus on ote James Clearin kirjasta Pura rutiinit atomeiksi.


Kirja muokkaa ajatuksiasi edistymisestä ja antaa välineet sekä tekniikat, joita tarvitset tapojesi muuttamiseen. Siinä esitellään neljän kohdan menetelmä, jonka avulla muutosten tekeminen sujuu aiempaa helpommin.



Kirjoittaja:


James Clear on toimintatapoihin, päätöksentekoon ja jatkuvaan kehittämiseen keskittynyt menestyskirjailija ja kysytty puhuja. Hän on tunnettu kyvystään purkaa monimutkaiset aiheet käytännön toimiksi, jotka voidaan helposti mukauttaa omaan arkeen.

Alkuperäisteos Atomic Habits on Clearin esikoisteos, ja se saavutti heti ilmestyttyään Yhdysvalloissa valtaisan suosion. Kirjaa on myyty pelkästään Pohjois-Amerikassa 500 000 kappaletta, ja kirjan oikeudet on myyty yli 40 maahan.

Kuva: Nick Fancher

TILAA PURA RUTIINIT ATOMEIKSI -KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

rutiinit, elämänmuutos, paremmaksi

Arkisto:

2025

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.