Kotona ei saanut näyttää tunteita.
Viha oli kielletty. Suru oli kielletty.
“Älä itke.” “Älä loukkaannu.” “Älä huuda.”
Mikään tunne ei ollut sallittu.
En oppinut erottamaan tunteita enkä varsinkaan ilmaisemaan niitä. Piti elää kuin tunteeton robotti, joka aina vain suorittaa. Mikään ei saanut tuntua missään, koska se vasta olisi heikkoutta. Aina piti pärjätä. Yksin pitää pärjätä eikä apua saa pyytää.
Koen, että en saanut tunnepuolella kotona tukea. Olihan meillä sinänsä asiat hyvin. Oli koti, jossa asua, jääkaapissa ruokaa ja puhtaat vaatteet päällä. Tunnepuoli puuttui vain täysin. Tunteista ei puhuttu eikä niitä saanut ilmaista. Parempi vain niellä kaikki ja olla kuin mitään ei olisi.
Kulissit piti pitää, ettei kukaan vain näe, että asiat ovat huonosti. Kun mitään tukea tai apua ei saanut, nuoresta saakka piti pärjätä yksin. Päätökset piti tehdä yksin ja asiat hoitaa yksin. Itsenäiseksi siinä oppi, mutta se teki myös kovin yksinäiseksi ja luottamus muihin oli olematonta.
Tunteettomana yksinpuurtajana minusta kehittyi äärimmäinen suorittaja. Elämästä tuli pelkkää suoritusta ja pärjäämistä. Tunteiden tilalle tuli toiminta ja tekeminen. Aina jos jokin tunne oli tulossa pintaan, piti tehdä jotain, että tunteet unohtuivat. Toiminnasta tuli minun selviytymiskeinoni. Toiminnalla hukutin tunteet ja suorittamalla unohdin ajatuksetkin. Kotona toimettomana oleminen tuli ahdistavaksi ja pelottavaksi. En kestänyt olla yksin, vaan aina piti olla jossain ja tehdä jotain.
Pelkäsin, että jos olen yksin, tunteet saavat vallan ja saatan hajota täysin.
Tämä on ote eräästä tarinasta kirjasta Elämänkokemusten tunnejäljet. Tarinassa kerrottiin, miten yksin jääminen lapsena vaikeassa tilanteessa synnyttää selviytymiskeinoja, jotka auttavat pärjäämään kivuliaiden tunteiden kanssa. Joskus selviytymiskeinot ovat hyödyllisiä, mutta ne ovat myös haitallisia, koska niiden avulla vältellään tunteita, jotka liittyvät laiminlyötyihin tarpeisiimme menneisyydessämme. Selviytymiskeinoista voi olla siis haittaa joutuessamme aikuisena lapsuuden tilannetta muistuttavaan tilanteeseen.
Kirjassa tutustut myös muihin koskettaviin elämäntarinoihin, joissa psykoterapian läpikäyneet kertovat, mitä he oppivat itsestään ja mikä auttoi selviytymään eteenpäin.