Haluatko tiedon uusimmista hyvinvointikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Jotta uskallamme pohtia omaa osaamistamme, tarvitsemme luottamusta siihen, että muut ovat puolellamme

Kirjoittanut: Hanna Siefen - 1.8.2024

Ihmisen mieli sekä arkipäivän tilanteet haastavat oman osaamisen tunnistamista. Turvaton olo on yksi este oman osaamisen pohtimiselle ja kehittämiselle, kerrotaan Hanna Siefenin kirjassa Tiedä mitä osaat.

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa ilmapiiriä, jossa on turvallista ottaa sosiaalisia riskejä. Jotta uskallamme pohtia omaa osaamistamme tarvitsemme luottamusta siihen, että muut ovat puolellamme, eikä meidän tarvitse pelätä kielteisiä seurauksia, kuten nolaamista tai torjutuksi tulemista.

Psykologinen turvallisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikesta oltaisiin samaa mieltä, vaan juuri sitä, että myös erilaisia mielipiteitä ja kokemuksia on turvallista jakaa. Kun pyydämme kollegalta, asiakkaalta tai vaikkapa ystävältä palautetta, psykologinen turvallisuus takaa sen, että uskallamme puhua suoraan. Tällöin palaute on sekä vakuuttavampaa että luotettavampaa.

"Psykologinen turvallisuus rakentuu teoista, ja voimme itse vaikuttaa siihen, millaisia ihmissuhteita ympärillemme muodostuu." Hanna Siefen

Jos haluat syventää tiettyä suhdetta esimerkiksi kollegan kanssa, voit rakentaa luottamusta hiljalleen ja tunnustellen. Voit edistää psykologista turvallisuutta seuraavin keinoin:

1. Kerro — uskalla paljastaa itsesi

Luottamus ja haavoittuvuuden näyttäminen ovat perusta psykologisesti turvallisen ihmissuhteen rakentamiselle. Voit aloittaa varovaisesti ja omassa tahdissa jakamaan sinulle merkityksellisiä asioita. Jakaminen osoittaa luottamusta ja kutsuu keskusteluun. Se vaatii myös rohkeutta, joten voit aloittaa pienestä. Kertomalla omista virheistä, epävarmuuksista tai ylpeyden hetkistä voit kuitenkin tarjota esimerkin osaamisesta keskustelemiseen. Voit myös kutsua kollegan keskustelemaan jostain konkreettisesta projektista ja reflektoida sitä yhdessä.

2. Kysy — tarjoa tilaisuuksia

Psykologinen turvallisuus rakentuu vastavuoroisessa suhteessa. Kiinnostuminen toisen ihmisen ajatuksista ja kokemuksista on tärkeä osa vastavuoroisen suhteen rakentumista.

3. Kiinnostu — kuuntele aktiivisesti

Kun keskustelukumppanisi puhuu, keskity kuuntelemaan aktiivisesti. Vältä keskeyttämistä ja anna hänelle tilaa puhua omassa tahdissaan. Kannusta jatkamaan ja kysy lisää. Tämä osoittaa mielenkiintoa ja arvostusta toisen ajatuksia kohtaan. Keskity kuuntelemaan, vaikka olisit toisen kanssa eri mieltä. Pyri ymmärtämään, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee esimerkiksi omasta osaamisestaan. Älä mitätöi tätä kokemusta, vaikka kokisit tarvetta kannustaa tai lohduttaa.

Kuulluksi tulemisen kokemus syntyy siitä, että ajatusten äärelle maltetaan pysähtyä. Vasta kun olette riittävästi pysähtyneet tutkimaan toisen kokemusta, voit kysyä, haluaako hän kuulla oman mielipiteesi. Malta pysähtyä myös kuuntelemaan, kun kuulet palautetta omasta osaamisestasi. Kysy tarkentavia kysymyksiä, vaikka olisit kertojan kanssa eri mieltä. Tällä tavoin osoitat arvostavasi hänen mielipidettään.

4. Kunnioita — ole luotettava

Psykologinen turvallisuus muodostuu kokemuksesta, että vuorovaikutuksessa ollaan samalla puolella, toinen haluaa sinulle hyvää ja jakamisesta ei seuraa nolaamista tai torjuntaa. Ole siis luotettava.

Älä kerro asioita eteenpäin, ellei toisin ole sovittu. Kunnioita myös toisen rajoja ja yksityisyyttä. Jokaisella on oikeus päättää, mitä he haluavat jakaa. Kommunikoi myös omista rajoistasi selkeästi ja kunnioittavasti.

Ote kirjasta:
Hanna Siefen
Tiedä mitä osaat
Osaamisen tunnistamisen psykologia


Teos vahvistaa ammatillista itsetuntoasi ja auttaa tunnistamaan, mitä kaikkea osaat, kuinka hyvin osaat ja miten olet nämä taidot oppinut. Kokemus siitä, että osaa tehdä työnsä, vahvistaa hallinnantunnetta ja hyvinvointia. Osaamisen tunnistamisesta on hyötyä myös, jos pohtii työpaikanvaihtoa tai uusiin tehtäviin hakeutumista. Kirjassa on tiedon lisäksi isossa osassa haastattelujen pohjalta rakennetut tarinat, jotka avaavat, miten oman osaamisen tutkiminen arjessa ihmiselle näyttäytyy.



Hanna Siefenin kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

osaaminen, työhyvinvointi, vahvuudet, psykologinen turvallisuus

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.